30.8.06

Espanya .es diferent

Doncs sí, Espanya és diferent. Prova d'això ho tenim en la caiguda del domini .es que va tenir lloc ahir de vesprada durant dues hores i mitja. La falta de servei va estar provocada per una greu errada en els servidors DNS de l'ESNIC*, que no resolien bé l'adreça, és a dir, les màquines que converteixen els noms de dominis en IP's.

A partir de les 15h aproximadament, cap pàgina amb domini .es estava acccessible en internet, excepte les webs de les quals la memòria cau recordava el seu IP associat i aquelles en què el .es era només un àlies.

I és que això només pot passar en un país com Espanya, capdavantera com cap en qüestió de tecnologia.

*ESNIC és l'entitat pública que gestiona el Registre de noms de domini espanyols.

Fonts: http://barrapunto.com/article.pl?sid=06/08/29/1631246
http://86400.es/2006/08/29/los-es-caidos-en-los-dns-espanoles
http://www.elmundo.es/navegante/2006/08/29/tecnologia/1156867527.html
Com funciona el servidor DNS (elpais.es) http://www.elpais.es/fotogalerias/popup_animacion.html?xref=20060830elpepunet_2

23.8.06

Moodle en Baeza

Hola a totes i tots :-)

Com ja sabeu, aquesta setmana s'està celebrant en Baeza (Jaén) el "Taller práctico de nuevas tecnologías en educación", organitzat per la Universidad Internacional de Andalucía.

El curs tracta diferents maneres d'apropar-se a la tecnologia amb uns objectius didàctics: des del treball mitjançant webquests, fins a l'escriptura colaborativa amb la wikipèdia, passant per l'elaboració de mapes conceptuals o emprant entorns virtuals d'ensenyament/aprenentatge com ara moodle.

Doncs bé, he tingut el plaer de poder participar en aquest curs impartint el taller de Moodle i compartint experiències amb altres ponents del curs. La pena ha estat que la feina em reclamava i hagut de tornar a casa abans que acabés.

El curs està essent un èxit, setmanes abans del començament ja s'havia penjat el cartell de "places cobertes", arribant a tenir 40 persones matriculades: un dels cursos més demandats dels que s'han ofertat.

I com a mostra de la seua popularitat :-P ací teniu un notícia relacionada amb l'esdeveniment (ha estat una versió un poc lliure de l'entrevista, però en fi...)

Salut!! ;-)

8.8.06

Blackboard patenta l'e-learning

La companyia proveïdora de programari i servicis educatius, Blackboard, cada dia va tenint competidors més forts, sobretot de codi obert, que comprometen la seua perdurabilitat en la indústria de l'aprenentatge virtual. Així ho demostra el fet que farà un any va haver d'adquirir dues companyies de la competència, Prometheus i WebCT, per intentar pujar en el mercat, la qual cosa la va posicionar com a proveïdora dominant de programari d'e-learning. Però Bb no tenia prou amb això, ara ha volgut patentar allò impatentable: l'e-learning i els entorns virtuals d'aprenentatge.

Sona fort però així és. La companyia ha decidit patentar 44 característiques relacionades amb els CMS i la metodologia que en ells s'utilitza, com per exemple, l'ús de diferents rols per a un usuari del sistema en múltiples cursos en línia.

Per ara la patent cobreix els EEUU i està pendent en llocs de tot el món, com ara, la Unió Europea, Xina, Japó, Canadà, Austràlia, Singapur, Nova Zelanda, la Índia, Israel, Mèxic, el sud de Korea, Hong Kong i Brasil.

El problema està doncs, en què multitud d'entorns han utilitzat i utilitzen aquestes caracterísitiques fins i tot abans que Bb nasquera i les patentara. Si ens posem així, Sócrates tindria una patent anterior sobre els mètodes d'aprenentatge.

Moltes comunitats educatives del sector, tant de programari lliure com propietari, s'han alçat en protesta contra aquest sensesentit. Les patents són tan amples que gairebé qualsevol entorn virtual educatiu (fins i tot blogs i wikis) serien susceptibles de pagar royalities. Ben és cert que Bb ha invertit molts diners en investigació, però aquesta vegada se n'han passat de llestos.

A hores d'ara, la millor manera d'ajudar en aquest disbarat contra Blackboard és col·laborar en l'elaboració i traducció del que anomenen prior art (història dels entorns virtuals d'ensenyament/aprenentatge) per tal de demostrar que anys abans que Bb començara ja hi havia entorns virtuals en funcionament amb aquestes característiques. Si voleu, podeu col·laborar de diverses maneres: des de la wikpèdia http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_virtual_learning_environments, des del wiki de moodle en castellà http://docs.moodle.org/es/Online_Learning_History, fent-vos ressó de la notícia, etc.

Per la seua part, la companyia ja ha convidat als tribunals a la seua primera víctima, Desire2Learn, sense, ni tan sols, opció de negociar la disputa abans.

Per a més informació podeu consultar les següents fonts:
Salutacions

Puri

6.8.06

Vi canari

Vist i no vist... el vi canari (per la ceguessa més que res)

La Gomera


En un ruquet a La Gomera

Un sol a les illes

Un sol que no anava a soles :-)